Най-общо казано брекетите представляват малки пластинки, свързани с лента, които се поставят на зъбите с цел те да се подредят, както и да се коригира захапката. Доста хора се заблуждават, че брекетите се носят само в ранна детска възраст. Това обаче изобщо не е истина. Вече все повече хора над 30 годишна възраст носят брекети за корекция на захапката. Доста родители решават да направят това заедно с децата си.

Брекетите се поставят от специалист-ортодонт, а не от обикновен зъболекар. Ортодонтията не е толкова елементарна и не всеки зъболекар има необходимите знания и опит в тази област, така че се доверявайте само на лекари с опит.

Брекетите не просо имат за цел да подредят зъбите и да ги направят по-красиви. Съществуват и доста други проблеми, които те могат да коригират напълно, като например деформации на челюстите, неправилно разположение на горните спрямо долните зъби, трудности с дъвченето, неправилно поставяне на езика и др. В резултата на всички тези въпроси понякога ортодонтът решава да постави брекети и на горната, и на долната челюст, въпреки че вие сте на мнение, че само едната се нуждае от корекция.

Преди и след лечение с брекетиВидими промени в подреждането на зъбите се наблюдават обикновено от 2 до 6 седмици след поставянето на брекетите. Пълното лечение в повечето случаи продължава около 1 година.

Има един въпрос, който често притеснява хората преди да сложат брекети – дали ще им се наложи да променят хранителните си навици. Съществува вероятност да се наложи, но само в началото. Тогава зъбите ще чувстват напрежение и е много вероятно да не можете да дъвчете твърди храни. Това обаче отшумява бързо. Все пак е нужно да се внимава при хранене, за да не се задържат остатъци.

Много хора са с нагласата, че ще изглеждат странно и нелицеприятно за околните с брекети на зъбите. Истината обаче съвсем не е тази и носенето им днес е станало нещо напълно нормално. След първите 5 минути вече никой няма да обръща внимание на брекетите в устата ви. Някои хора дори ще ви се зарадват и ще ви похвалят, че сте решили да направите нещо добро за себе си. А я си помислете как ще изглеждате след като ги свалите?

Също така днес все по-актуални стават безцветните брекети, които доста трудно се забелязват. Пластинките, които се поставят на зъбите, може да са напълно прозрачни, както и лентата, която ги свързва. Попитайте вашия ортодонт за тези иновативни решения за по-красива и по-здрава усмивка и изберете най-удачното за вас.

Едно мнение за “Какво представляват брекетите?

  1. Връзка към: 6 Month Smiles Bulgaria – Освободете се от комплексите и сложете брекети

Коментарите за тази публикация са затворени.

Този сайт използва бисквитки, за да ви предложи по-добро и полезно съдържание по време на Вашият престой. Продължавайки да използвате сайта, означава, че Вие се съгласявате с използването на бисквитките.