Видове брекети

В тази статия ще изброим видовете брекети и тяхното приложение. Така много лесно ще може да прецените кои от тях биха били подходящи за вас, според възрастта, клиничното състояние и не на последно място дали ще паснат на начина ви на живот.

Метални брекети

Те са най-традиционни и най-популярни. Освен това са и на най-достъпна цена. Биват обикновени и самолигиращи. При обикновените се изисква употребата на лигатури, а самолигиращите се захващат сами за дъгата. Лигатурите представляват силиконови пръстенчета, оплетени върху брекета, за да задържат дъгата на мястото й. Самолигиращите брекети имат действие също като на обикновените, но упражняват по-малки натоварвания върху зъбите. При тях дъгата се движи свободно. Хора, които са ги ползвали казват, че те действат по-бързо, т.е. очакваният резултат се постига за по-кратко време. Най-често са носени от деца над шест години и младежи.

Керамични брекети

Те са изработени от прозрачен материал или от такъв, който наподобява цвета на зъбите ви. Целта е да бъдат незабележими. Те също биват обикновени и самолигиращи. От този вид има и хибридни варианти, които имат метално капаче. Най-често са носени от възрасти. Подробно за керамичните брекети може да прочетете ТУК.

Лингвални брекети

Този тип брекети се поставят не от външната, а от вътрешната част на зъбите. И тук целта е да бъдат невидими. Предпочитат се от хора, които се смущават от външния си вид с брекети на зъбите. За сметка на това обаче при тях лечението е доста по-трудно, по-дълго и не на последно място по-скъпо, а и не са удачни за абсолютно всички зъбни деформации. Също така биха могли да предизвикат ранички на езика и устната кухина, поради това, че се получава търкане.

„Невидими“ брекети

Те представляват прозрачна отливка на зъбната дъга. Поставена върху зъбите тази дъга предизвиква напрежение и намества зъбите. Особеното тук е, че не могат да се използват в случай на извадени зъби. Също така характерно за тях е, че могат да се махат и поставят, когато желаете, а при ядене свалянето им е задължително. Така отпадат и неприятните усещания при хранене. Могат да се консумират абсолютно всякакви храни за разлика от останалите видове брекети, при които прекалено твърдите и лепкавите продукти не са препоръчителни.

Други брекети

Всички те са разновидности на изброените дотук видове. Могат да бъдат титаниеви или позлатени, които се поставят при хора с алергии. Съществува и система „Усмивка за 6 месеца”, която се използва само за поправяне на външния вид на усмивката, т.е. на предните зъби. Има и методи за преподреждане на зъбите, при които се употребяват прозрачни плаки (алайнери). Те се слагат върху зъбите и се носят постоянно, като задължително се свалят при хранене. Те преместват зъбите постепенно, стъпково и ги подреждат правилно. Тяхното изработване обаче става само със сложна лабораторна техника.

Six Month Smiles

Научи повече за тези брекети. Six Month Smiles е модерна и иновативна технология за перфектно и безболезнено изправяне на зъбите само за 6 месеца, изпитана от най – добрите ортодонти на световно ниво. Вижте как протича целия процес – стъпка по стъпка, нова усмивка от Six Month Smiles само за 6 месеца – ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки, за да ви предложи по-добро потребителско изживяване. Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.