Защо е необходимо ваденето на зъби

Преди да се поставят брекети, предварително се прави цялостен преглед на устата, като се лекуват всички кариозни зъби, почиства се зъбния камък, лекуват се венците и се изваждат зъбите, ако това се налага от лечението.

Много често именно отстраняването на тези зъби, които са болни, разрушени и при които всички варианти за лечение са изчерпани, предизвикват у пациента негативна реакция.

Когато чуят, че зъбите трябва да се извадят по медицински показатели, пациентите се съпротивляват. Страхът от ваденето на зъби тук се смесва и с очакването, че ще се получат дупки между зъбите и тези празни места, ще останат след лечението.

Трябва да се отбележи, че ортодонтът назначава вадене на зъби, само и единствено ако клиничното състояние на пациента го изисква.

Това е необходимо, за да се подредят зъбите по най-добрия начин и да се оформи правилен и симетричен профил на лицето. 

Има случаи, при които е неизбежно ваденето на зъби, за да се получи желания резултат. В повечето случай се вадят симетрични зъби, а понякога се налага отстраняването само на един зъб.

Също така има и случай, при които екстракцията е спорен въпрос и няма еднозначно мнение сред ортодонтската общност – да се вадят ли постоянни зъби или не. При всеки пациент ортодонтските аномалии са различни. Ако в едни случай може да се избегне вадене, то за други пациент това е необходимо.

Кои зъби се вадят най-често?

Най-често се отстраняват четвъртите зъби. Понякога може да е един долен резец. Екстракцията не става обикновенно веднага при започване на лечението. Ортодонтът може да ги запази до определен етап от лечението, но за да се получи красива усмивка, все пак трябва да се откажем от тях.

Перспективата да се извадят вторите или дори четвъртите зъби може да изплаши всеки. Това се налага, за да бъде поставянето на брекетите максимално ефективно.

Доверието между пациент и лекар е много важно! Когато сте сигурни във вашия ортодонт и сте убедени в лечението си, ще получите най-добрият резултат – прекрасна усмивка.

Шестите зъби се махат само, ако са силно разрушени и корените им са поразени от инфекция. Осмите зъби предизвикват най-много разногласия сред денталните лекари.

Спорен е въпроса дали мъдреците биха развалили резултатите след лечението. Според едни лекари мъдреците, нямат отношение към задържане на новата захапка. Други смятат, че тяхното вадене е абсолютно наложително, за задържане на резултатите. Най-често ги отстраняват като презастраховка за резултата от целия курс на лечение. Всеки случай е индивидуален и се преценява позицията на мъдреците и тяхното евентуално премахване от специалист.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки, за да ви предложи по-добро и полезно съдържание по време на Вашият престой. Продължавайки да използвате сайта, означава, че Вие се съгласявате с използването на бисквитките.