Преди да се постави брекет-системата за изправяне на неправилната захапка, предварително се прави цялостен преглед на устата, като се лекуват всички болни зъби, почиства се зъбния камък, лекуват се венците, ако имат проблеми и се изваждат зъбите, за които това е наложително.

Много често именно отстраняването на тези зъби, които са болни, разрушени и всички варианти за лечение за изчерпани, предизвикват у пациента негативна реакция. Когато чуят, че зъбите трябва да се извадят по медицински показатели, пациентите се съпротивляват и се опитват да намерят съмишленици в интернет-форумите и да обвинят лекаря в некомпетентност. Разбира се, такава подкрепа от хора – не специалисти веднага се намира и пациентът вече е убеден, че зъбите не трябва да се пипат. Но в дадения случай не си струва да се вслушвате в подобни съвети, а да се доверите единствено на компетентното мнение на ортодонта или, ако щете, на няколко ортодонта, които ще посетите с надеждата, че тяхното мнение ще е различно и няма да се наложи вадене на зъби.

Страхът от ваденето на зъби тук се смесва и с очакването, че ще се получат дупки между зъбите и след лечението, тези празни места ще си останат. Трябва да се отбележи, че ортодонтът назначава вадене на зъби с основателна причина. Това е необходимо, за да се разместят зъбите по най-добрия начин в редицата и да се оформи правилен и симетричен овал на лицето. В болшинството от случаите се вадят симетрични зъби и, само понякога се препоръчва отстраняването само на един зъб. Често, преди началото на дълго ортодонтско лечение, се предприема изваждането на мъдреците, които могат да попречат на процеса на лечение.

Най-често се отстраняват четвъртите зъби

Във всеки случай, няма еднозначно мнение сред ортодонтите дали да се вадят или не постоянни зъби и всеки има своето мнение. Ако, въпреки препоръките на ортодонта, сте решили да намерите стоматологична клиника, която ще се наеме да изправи захапката ви без вадене на зъби, то посетете няколко специалиста. И, ако тези специалисти до един казват, че зъбите трябва да се извадят, по-добре ги послушайте. Ортодонтските аномалии са различни за всеки отделен пациент и, ако в едни случай може да се мине без вадене, то за друг пациент това е необходимо.

Какви зъби се вадят най-често?

Най-често се отстраняват четвъртите зъби. Също толкова често, това не става веднага. Ортодонтът може да ги съхрани до определен момент, но за да се получи красива усмивка, все пак трябва да се откажем от тях.

Шестите зъби се махат само, ако са силно разрушени и корените им са поразени от инфекция. Ако се извадят шестите зъби, брекетите се носят за по-дълъг срок – примерно за половин година.
Осмите зъби предизвикват най-много разногласия сред стоматолозите. Най-често ги отстраняват като презастраховка за резултата от целия курс на лечение.

Перспективата да се извадят вторите или дори четвъртите зъби може да изплаши всеки. Опитните специалисти са уверени в силите си и искат поставянето на брекети да е максимално ефективно. Това е причината да им се доверим и да се достатъчно търпеливи до получаването на прекрасна усмивка, която ще изглежда добре и в реалността, и на снимка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки, за да ви предложи по-добро и полезно съдържание по време на Вашият престой. Продължавайки да използвате сайта, означава, че Вие се съгласявате с използването на бисквитките.