Профилактиката на стоматологичните заболявания се състои от цял комплекс мероприятия:

Правилното хигиенизиране на устата, пълноценното хранене, изпълняването на препоръките на зъболекаря, профилактичните прегледи, лечението на зъбите, протезирането и др. Сред тях централно място заема устната хигиена. За пълноценната грижа за устната кухина е необходим набор от няколко средства.

Често хората се ограничават с наличието на четка и паста за зъби, но това не може да почисти междузъбното пространство, където са концентрирани хранителните остатъци и бактериите.

Добрата стара четка за зъби

Почистването на зъбите се прави два пъти дневно – сутрин и вечер след хранене, в продължение на 2-3 минути. Почистването на зъбите започва с дъвкателната група в направление от дясно на ляво на долната челюст, а после от ляво на дясно на горната, като последователно се обработват по 2-3 зъба и четката постепенно се премества към предните зъби.

За пълното отстраняване на зъбните налепи трябва да се направят не по-малко от 10 движения с четката.

Повърхността на зъбите се почиства и с вертикални движения по направление от края на венеца към края на зъба, като по този начин се прави и масаж на меките тъкани, който подобрява кръвообращението им и ги укрепва.

Колко е важна пастата за зъби?

Зъбната паста е важно средство за грижата за устната кухина. Пастите биват лечебни и профилактични, кремообразни и гелообразни и с различно съдържание.

Лечебните пасти се подбират само по лекарска препоръка, а профилактичните са въпрос на собствена преценка. Желателно е пастата да се сменя на всеки няколко месеца.

В някои случаи може да се използват няколко средства с различен ефект. Например при предразположение към развитие на кариеси и парадонтит, стоматологът може да препоръча сутрин да се ползва паста против кариеси, а вечер – привовъзпалителна .

Защо се използва конец за зъби?

Конците за зъби позволяват да се почистят остатъците от храна и зъбния налеп в недостъпни за четката места, каквито са участъците между зъбите. Редовното използване на конец за зъби предпазва венците от възпаление, съхранява белотата на зъбите и предупреждава за образуването на зъбен камък.

Конците за зъби биват няколко вида – плоски, кръгли, покрити с восък или без него. Конецът се избира съобразно разстоянието между съседните зъби.

Средства за почистване на езика

Почистването на езика от налепи поддържа чистотата в устната кухина. За това се използват четки за зъби с гумена оребрена повърхност или друг специален инструмент. Езикът се почиства от горната страна и отстрани с движения от основата към върха.

Защо се използва вода за уста?

Преимуществото на изплакването е свързано, преди всичко с полезните вещества в състава на водата. Всичките активни компоненти, съдържащи се във водата се съхраняват в достъпна форма и попадат в устната кухина в активно състояние.

Използването на вода за изплакване на устатата засилва реминирализиращото свойство на пастата за уста, намалява възпалението на венците и допълнително освежава устната кухина. Изплакването също трябва да се прави два пъти дневно в продължение на 30 секунди.

Обикновено във водата за уста се съдържат такива компоненти като етерични масла от евкалипт, ментол и метилсалицил. Благодарение на този състав се намалява концентрацията на микроорганизми, а емайлът получава допълнителна защита от кариеси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки, за да ви предложи по-добро и полезно съдържание по време на Вашият престой. Продължавайки да използвате сайта, означава, че Вие се съгласявате с използването на бисквитките.