Проучване направено от Американската Асоциация на общопрактикуващите зъболекари са открили, че консумацията на Енергиини и спортни напитки от подрасрващи, нарушава трайно емайла. Бляскавия външен слой на зъба, помътнява. Водещия на проучването Др. Поуман Джейн, казва, че подрасващите участници са ги консумирали с цел да получат повече енергия и спортна издържливост, но са останали изненадани от това, че зъбите им се обливат с киселина!

Др. Джейн обяснява, че са изследвали 13 спорни напитки и 9 енергиини напитки, без да споделят марки. При всички тях са открити разлики в киселиността в зависимост от количеството захар, както и различния вкус. За да се проведе проучването, парче от истински човешки зъб е потапяно по 15 мин. във всяка една напитка, след което в слюнка за 2 часа. Този цикъл се повтаря 5 пъти за 24 часа, като по този начин се възпроизвежда нормалната ежедневна консумация на подобно питие от един американски тийнеиджър.

Изследователите открили, че само след 5 дена се получават първите симптоми и нарушения на емайла. Също така, че енергиините напитки са два пъти по киселинни и съотвено увреждат емайла много по-бързи и повече от спортните. Тъй като увредената структура на емайла е невъзвратима, е важно родителите и младите хора да знаят за това. Зъбите стават по-чувствителни, предраположени са към кариеси и други увреждания.

В Америка от 30-50% от тиинейджерите консумират спортни или енергиийни напитки. От тях 62% ежедневно пият поне една напитка.

Др. Джейн съветва да се намали до колкото е възможно, консумацията на спортните и енергийни напитки, особено у подрастващите. Също така ако се изпие една такава напитка, да се дъвче дъвка след това, за да се увеличи отделянето на слюнка и съответно да се намали киселинистта. Може също да се изплакне устата с вода. Ако искат да си измият зъбите, трябва да се изчака около час след консумацията, за да не се разнесе киселината с четката по зъбната повърхност.