Брекети в миналото

Ортодонтията е част от денталната медицина, която се развива с бързи темпове. Постоянно навлизащите в практиката нови, по-добри материали и повишаващото се ниво на познанията и информираността на специалистите спомагат за по-качествено и бързо лечение на пациентите.

В близкото минало ортодонсткото лечение траеше не по-малко от 18-20 месеца. Сега вече то е сведено до една година, а при леки деформации и до 6 месеца. Не по-маловажно е, че специалистите – ортодонти вече се стремят да лекуват пациентите без вадене на зъби, разбира се, само в случаите, когато това е възможно.

На помощ идват разнообразните съвременни брекети

Те са със силно намалени размери, носенето не е неприятно, както с т.нар. метални шини в миналото, дори са се превърнали в нещо като бижу сред тийнейджърите. Предлагат се както цветни, така и бели, а вече и напълно прозрачни брекети, които почти не се забелязват.

Целта на брекетите е да се коригират криви зъби, лоша захапка (дълбока, отворена, кръстосана и други), да се придвижват ретинирани и полуретинирани зъби в зъбната дъга

Обикновено този тип зъбни корекции отнемат около една година, в зависимост от степента на поражение.

Брекетите биват доста различни типове. Основно се делят на традиционни и самолигиращи. Разликата между тях е в дъгата, която при първите се задържа с ластична лигатура, а при вторите – с капаче.

[Обновена статия] Видове брекети и цени

Брекетите биват няколко вида и според материала, от който са направени:

  • Метални
  • Керамични
  • Сапфирени

От него зависи и цвета им. Металните са класическите брекети, които са и най-ниска цена. Те могат да бъдат освен със сив нюанс, така и пъстри, което е подходящо за деца и подрастващи. Керамичните и сапфирените брекети са на по-висока цена, но пък са прозрачни и почти не се виждат, което ги прави подходящи за всички възрасти, включително работещи хора. Вече се предлагат и брекети, които се слагат на вътрешната страна на зъбите, както и силиконови, които могат да се свалят, но те не са подходящи за абсолютно всички случаи.

Изкривяване на зъбите

Изкривяването на зъбите може да бъде причинено от наследствени фактори, вредни навици в ранна детска възраст, на които родителите не са обърнали достатъчно внимание, травми, стеснение на венците и др. То не бива да бъде пренебрегвано, защото може да доведе не само до естетически проблеми, но и до здравословни, при това не само на устната кухина, но и на целия организъм. Ето защо не отлагайте ортодонтското лечение.

За да се постигнат добри резултати от коригирането с брекети е много важно пациентът да изпълнява точно съветите, които е получил от своя ортодонт. Важно е също така постигнатите резултати да бъдат задържани. Този процес се нарича ретенция – реорганизиране на костта около корените на преместените зъби и съединителната тъкан. За постигането на това ортодонтите най-често поставят фиксиран ретенционен апарат.

3 мнения за “Какви видове брекети има и защо не бива да отлагаме лечението с тях?

  1. Връзка към: 6 Month Smiles Bulgaria – Бързо лечение на кривите зъби с брекети

  2. Връзка към: Брекети на горен и долен ред зъби - 6 Month Smiles Bulgaria

  3. Връзка към: Как брекетите повлияват на самочувствието - 6 Month Smiles Bulgaria

Коментарите за тази публикация са затворени.

Този сайт използва бисквитки, за да ви предложи по-добро и полезно съдържание по време на Вашият престой. Продължавайки да използвате сайта, означава, че Вие се съгласявате с използването на бисквитките.