За да се възстанови положението на зъбите и да се оправи челюстната аномалия, в повечето случаи се използва ортодонтската конструкция брекети. По принцип брекетите се поставят на горния и долния ред зъби, което позволява напълно да се излекува неправилната захапка.

Качественото лечение на неправилната захапка се нуждае от комплексна корекция на двете челюсти, т.е. – да се създаде оптимален контакт между долните и горните зъби. Следователно няма нищо странно, ако горните зъби стърчат, ортодонтът да постави брекети и на долния ред зъби.

Ако брекетите се сложат само на един ред, може асиметрията на лицето да се наруши допълнително. Дори и аномалията да е незначителна, пак са необходими брекети на двете челюсти. В началото на използването на брекет-системите, лекарите нямаха достатъчно теоретични знания и натрупан опит и действителни ги поставяха само на един ред зъби, като това се смяташе за нормално явление.

Тази практика продължи до момента, когато се изясни, че такова лечение е неефективно и след него горната и долната челюст не си съответстват една на друга. Така и пациентите не получаваха мечтаната красива усмивка. Вече няма съмнение, че ортодонтите поставят брекети на долната и горната челюст не за да увеличат сметката на пациента, а за да му осигурят качествено и окончателно лечение, при което аномалията ще бъде коригирана, а прекрасната усмивка ще е факт. Ако все пак ортодонтът постави брекети само на единия ред зъби, това означава, че аномалията е много лека и изисква минимална корекция. Така например, брекети се поставят на горната челюст когато трябва един или 2 зъба да се изправят до една плоскост с останалите.

Ако трябва да се сложат брекети само на долния ред, то на горния се поставя друг тип апарат, който трябва да се носи за времето, през което се носят брекетите на долната челюст. Всичко това е решение на ортодонта и само той може да прецени какво да е лечението, а не пациента. Често се случва да възникне необходимост от корекция на горната челюст, след като долната вече е била коригирана. Защо се случва така? Защото в процеса на носене на брекети на долната челюст, захапката вече е била променена.

Относно материалите, от които се изработват брекетите, желателно е конструкцията на горната челюст да е от по-малко забележим материал от естетическа гледна точка. Конструкцията на долните зъби не се забелязва толкова при говорене или усмивка и не представлява такъв дискомфорт на пациента. При избор на материал за долни брекети трябва да вземе предвид само дали ще има болка при носенето им. Затова може да се избере саморегулираща конструкция от метал, въпреки че най-добрият вариант е поставяне на лингвална система. Изборът на лингвална система не е продиктуван от естетически съображения, а от практическата острота на въпроса.

И в заключение: поставянето на брекети само на едната челюст не може да реши всички проблеми с корекцията на зъбите и захапката. Зъбите са съставна част от храносмилателната система, от която зависи здравето на човека. Следователно формирането на правилна захапка директно влияе на общото здравословно състояние. Това прави поставянето на ортодонтска конструкция и на двете челюсти абсолютно задължително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки, за да ви предложи по-добро и полезно съдържание по време на Вашият престой. Продължавайки да използвате сайта, означава, че Вие се съгласявате с използването на бисквитките.