Брекетите са създадени от един американски зъболекар, Едуард Енгъл, в началото на 20-ти век. Това е технология за ефективно и сравнително бързо подреждане на изкривени зъби. Днес системите за корекция на криви зъби са много напреднали и лечението с тях е бързо и много ефективно. Брекетите могат да бъдат метални или сапфирени, също така да бъдат поставени от вътрешната страна на зъбите, което ги прави напълно незабележими, а това е едно огромно предимство.

Много родители подлагат децата си на ортодонтско лечение, в случай че малчуганите имат криви зъбки, и това е правилно, защото така те получават красива усмивка и добро самочувствие, когато пораснат и започнат да се вълнуват от външния си вид. Проблемът с кривите зъби не е само естетически. Това може да доведе до нарушение на говора, дъвченето на храната, зъбни проблеми като зъбен камък и кариеси. Ето защо слагането на брекети не бива в никакъв случай да се отлага. Това може да стане след 6-годишна възраст, като най-подходяща е тийнейджърската, защото тогава голяма част от постоянните зъби вече са напълно израснали. Благодарение на правилно ортодонтско лечение още в ученическите години вашето дете ще се сбогува с кривите зъби и неправилната захапка и по-късно няма да има никакви проблеми в това отношение. Не подценявайте този факт.

Брекетите се носят обикновено 2-3 години, като през този период се преминава през няколко етапа на лечение, за да се получи плавно преместване на зъбите, правилна захапка и красива усмивка. Този процес е по-лесен още в ранна детска възраст. Доскоро дори се приемаше че при възрастните дори е невъзможно да се получи изобщо някакъв резултат. Днес това схващане е оборено и ортодонтско лечение се прилага и на по-възрастни хора и то с много добри резултати, независимо, че процесът е с няколко месеца по-бавен, поради уплътняването на костта.

Но науката и в частност стоматологията непрекъснато се развиват. Американски учени са открили т. нар хормон релаксин, който спомага за ускоряване на ортодонтското лечение и съответно намаляване на неговата продължителност. Този хормон оказва влияние върху колагена, който се съдържа в съединителната тъкан и води до нейното отпускане. Така преместването на зъбите се ускорява, като същевременно с това се понижава възможността от рецидив, т.е. връщане на зъбите в първоначалното им положение. Брекетите въздействат на тези влакна и преместват зъбите в костта, като ги подреждат в правилна редица. Това е иновативно и изключително откритие, което обаче все още не е навлязло в ортодонтията у нас.

Този сайт използва бисквитки, за да ви предложи по-добро и полезно съдържание по време на Вашият престой. Продължавайки да използвате сайта, означава, че Вие се съгласявате с използването на бисквитките.