Съдържание:

Правите зъби и ревитализираната усмивка вече не е задължително да идват от уста, пълна със грозни и стърчащи телове, скоби 🙂 и като цяло – отблъскващи брекети.

Повишаващи самочувствието и физическата увереност, „невидимите брекети“ предлагат естетична и едва видима алтернатива на конвенционалните скоби (метални брекети).

Безцветни брекети или още познати като прозрачни

Въпреки че козметичните брекети може да не са подходящи за определени случаи на несъответствие или сложни проблеми със захапката, които се решават по-добре с традиционната ортодонтия. Прозрачните или безцветни брекети, могат да се използват за лечение на следните състояния:

Неправилна захапка
Твърде на гъсто разположени зъби
Твърде раздалечени зъби
Криви зъби

Безцветните брекети са предназначени за по-възрастни пациенти и не се препоръчват за деца и подрастващи. За децата и по-младите пациенти, изправени пред ортодонтски проблем, се препоръчват традиционните метални брекети с метална дъга по предната част на зъбите. Въпреки това, само вашият зъболекар или ортодонт може да определи дали сте подходящ кандидат. Алтернативното лечение е предназначено предимно за възрастни хора над 18 години, поради необходимостта от отговорно лечение.

Видове безцветни брекети

Популярните видове невидими брекети включват керамични брекети, вътрешни брекети и прозрачни алайнери. Керамичните брекети са точно като метални брекети, с изключение на това, че се изработват с цвета на зъбите (а понякога и дъгата е с цвета на зъбите). Керамиката с цвят на зъбите се „слива“ със зъбите ви, което ги прави по-малко забележими от металните, но не толкова „невидими“ като вътрешните брекети или прозрачните алайнери.

Вътрешните брекети са наричани още лингвални брекети. Прозрачните алайнери отиват една стъпка по-далеч, правейки лечението практически невидимо. Всяка алтернатива има своите предимства и недостатъци. „Керамичните или „прозрачни“ брекети са направени от композитни материали или керамика, които са по-слаби и по-крехки от металния им аналог.

Керамичните брекети са по-големи от металните, изискват малки гумени лигатури (или вградени в брекета вратичка -„самолигиращи се“ брекети), за да ги задържат към дъгата. Тъй като лигатурите са бели или прозрачни, те могат да оцветят. Въпреки това, оцветяването не е голям проблем, тъй като лигатурите се сменят всеки път, когато получите корекция (обикновено ежемесечно). „Самолигиращите“ вратички, не изискват подмяна.

Също като металните брекети, керамичните брекети не се свалят, докато лечението не приключи. Могат да предизвикат дразнене и дискомфорт и могат да усложнят редовната грижа за зъбите, храненето и говора. Тъй като те не са толкова здрави като металните, някои брекет може да се счупи от твърда храна и да бъде подменен. Керамичните брекети обикновено са по-скъпи от традиционните метални брекети. Като мярка за спестяване на разходи, някои пациенти могат да изберат да поставят керамични скоби само на най-видимите зъби – обикновено горните зъби или само горните резци – докато използват традиционните метални брекети върху останалите зъби, които се нуждаят от изправяне.

Вътрешните брекети (включително марки като ортодонтските брекети Incognito на 3M) са прикрепени към задната част на зъбите, така че да са скрити от погледа. Настоящите iBraces използват сканирани изображения на вътрешностите на зъбите, за да създадат специални, компютърно проектирани персонализирани брекети, които са прикрепени към вътрешността на горните, а понякога и долните зъби. Това ги прави привлекателни за хора, които често са на публично място и може да се чувстват неуверени относно носенето на прозрачни алайнери или брекети с метални или бяла дъга на предната част на зъбите си. Прозрачните, подвижни алайнери могат да бъдат свалени или загубени, като по този начин забавят лечението, iBracces са фиксирани и не могат да се свалят.

Еластиците могат да се използват с iBraces Недостатъците на iBraces включват по-висока цена в сравнение с традиционните брекети, използване на задната част на зъбите. Компютърно персонализиране е необходимо за направата на брекетите. Тъй като компютърно произведените iBraces представляват по-нова техника, много ортодонти не са опитни в извършването на лечение с невидими брекети и следователно се страхуват да ги предложат като план за лечение. Речта, комфортът, поддържането на зъбната хигиена и премахването на зъбната плака могат да представляват предизвикателства с iBraces.

Прозрачните алайнери (включително марки като Invisalign на Align Technologies и ClearCorrect на ClearCorrect Inc.) са серия от подвижни алайнери, изработени по поръчка на вашите зъби, за да осигурят лечение с минимален дискомфорт. Прозрачните алайнери са почти невидими, минимално инвазивни и устойчиви на замъгляване от износване. С прозрачните алайнери, няма брекети, нито дъга която да ги свързва.

Прозрачните алайнери могат да се отстраняват за хранене, пиене и специални събития, което улеснява миенето с четка и конец с конец. (Разгледайте също нашите статии за Invisalign Express и Invisalign Teen) Въпреки това, тъй като прозрачните алайнери се свалят, те може да изискват повече мотивация и самодисциплина, за да се носят последователно, и така се губят по 1есто. Загубените прозрачни алайнери могат да доведат до забавяне на лечението и допълнителни разходи за подмяна. Макар и доста удобни, прозрачните алайнери могат да причинят дискомфорт или болка, особено в началото, когато се поставят нови алайнери и оказват натиск върху зъбите, за да ги преместят. Освен това, прозрачните алайнери се предлагат само от зъболекари или ортодонти, сертифицирани от производители и обучени да ги предлагат; те също може да изискват специална и скъпа поддръжка.

Прозрачните алайнери се изработват, след като вашият зъболекар/ортодонт вземе триизмерни отпечатъци от вашите зъби и ги изпрати до специфична за производителя лаборатория, която изработва вашите прозрачни алайнери по поръчка с помощта на компютъризирана технология. След това тези алайнери се изпращат на вашия зъболекар/ортодонт, за да бъдат изпробвани и оценени за пригодност. Прозрачните шини се предлагат в комплекти.

Броят на алайнерите ще зависи от вашия конкретен ортодонтски проблем. Ще носите всеки нов комплект за изправяне за определено време, като ги премахвате само за ядене, пиене, четкане и конец. С всеки нов комплект алайнер, зъбите ви бавно се настройват и постепенно се привеждат в съответствие с желаната от вас усмивка. При периодични посещения вашият зъболекар/ортодонт ще предостави следващия комплект алайнер и ще оцени напредъка ви по време на лечението.

Видове безцветни брекети и цените им

Продължителност на лечението

Продължителността на лечението зависи от вашата деформация и вида на невидимите брекети, които носите. Обикновено металните брекетите се носят от 12 до 24 месеца, въпреки че понякога се носят по-дълго. Керамичните брекети, макар и здрави и по-добре изглеждащи, не са толкова здрави като металните. Керамичните брекети също се носят от 12 до 24 месеца.

Козметичните брекети се носят от 4 месеца до 8 месеца. Вътрешните лингвални брекети също могат да отнемат повече време, за да работят ефективно. Времената за лечение с прозрачни алайнери е различно според степеннта на деформацията. Например, лечението с Invisalign, което изисква 20 до 30 алайнера за горните и долните зъби, обикновено отнема средно от девет до 15 месеца.

Времето за лечение с ClearCorrect варира от 12 до 24 месеца и зависи от конкретния проблем с подравняването. Лечението на умерено тежки случаи изисква 32 стъпки на лечение, доставени в осем фази, докато леките случаи изискват 12 стъпки на лечение, доставени в три фази.

Цената на безцветните брекети

Цената на невидимите брекети е приблизително същата или по-висока от традиционното ортодонтско лечение, което варира от $2500 до $7,000.

Вашата специфична цена на брекети се определя от фактори, които включват вида и продължителността на лечението, денталния специалист, местоположението, вашата дентална застраховка и всяка друга възстановителна работа, необходима преди или по време на лечението.

Финансирането може да бъде достъпно чрез вашия план за дентална застраховка или в кабинета на вашия зъболекар. Консултирайте се с вашия доставчик на дентална застраховка и зъболекарския кабинет, за да определите какви ортодонтски ползи може да имате.

Източник и автор на материала: Гари Хирш, DDS, MS, от Сан Диего, Калифорния, е сертифициран ортодонт, фокусиращ се върху най-новите процедури в ортодонтията. Той е член на Американската асоциация на ортодонтите, Калифорнийското дентално дружество и Обществото на ортодонтите на Тихоокеанското крайбрежие. Той е бивш президент на Денталния клуб Paul Revere, The Neil Brahe Study Club и San Diego Orthodontics Study Club.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки, за да ви предложи по-добро и полезно съдържание по време на Вашият престой. Продължавайки да използвате сайта, означава, че Вие се съгласявате с използването на бисквитките.