Как да поддържаме устна хигиена по време на лечение с брекети?

Носенето на брекети, затруднява ежедневната грижа за зъбите. Брекетите задържат повече храна и съответно, почистването трябва да е задължително след всяко хранене. Минимум два пъти на ден.

Ако нямате възможност да използвате четка и паста за зъби всеки път, може поне само да изплакне с вода, докато се доберете до четката и пастата.

Орална хигиена и брекети?

Четката и пастата

Нужното за добро почистване на брекетите и зъбите е ръчна четка, а не автоматична. Пастата за зъби – без абразив (да не е избелваща) и интердентална четка. С нея се почиства между всички зъби, близо до венеца минимум един път на ден.

Премахването на плаката е много важно, защото предотвратява образуването на кариеси и възпалението на венците, което може да доведе до усложнения в процеса по изправяне на зъбите.

Хранене и видове храни

По време на лечението с брекети се забранява употребатана твърда храна, това са ядки, пуканки, сухари, шоколад от хладилника… Също така се забранява и отхапването, на ябълка, сандвич, вафла, пица. Тези храни могат да се консумират нарязани на ситни парчета.

Едно мнение за “Брекети и хигиена

  1. Връзка към: Брекети Six Month Smiles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки, за да ви предложи по-добро и полезно съдържание по време на Вашият престой. Продължавайки да използвате сайта, означава, че Вие се съгласявате с използването на бисквитките.