Четката за зъби е много важен инструмент за подържане на хигиента на устната кухина.

Трябва да изберете четка, която е правилния размер за вашата уста, с която лесно може да работите и на която космите не са твърде груби. Може, да помислите за някоя друга функция да добавите към вашата четка, като например гумени повърхност за почистване на езика или интердентална четка.

Избиране на размер и модел

Някои устни кухини са по- широки, други са по- тесни. Трябва ви точния размер , за да може да почистате зъбите качествено. Правилото е да може да се стигне с косъмчетата до най-последния зъб. При избора на четка, имайте в предвид размера на устата си. Ако имате средна по големина уста, повечето стандартни четки, ще ви свършат работа. При тясна и по-дълбока кухина например, ще е по- удобна четка с широка дръжка и малка глава.

За хора с много широка или много малка уста, трябва да се вземат в предвид следните фактори:

– Повечето хора могат да използват ефективно глава на четка с размер: ширина 12мм и дължина 25мм. В зависимост от това дали сте с по-голяма или по-малка уста , избирате съотвено по-голям или по-малък размер от предходните.

Загледайте се в ъгъла на четката

Някои четки са съзададени да се държат под определен ъгъл. Обикновено извитите четки са за да бъдат по-удобни за по недостъпните зъби. Винаги мислете, че най-добрата четката е тази, която най-лесно се използва. Също така, ако четката има повече гумени косъмчета, нивото на чистене е намалено.

Избягвайте четки със средно твърди или твърди косми. Те обикновенно при грубо изполване, дразнят венците и изтриват емайла. Меките косми са винаги по щадящи към зъбните структури. Избирайте четка с по–мека и удобна дръжка.
Колкото е по неудобна и по нестабилна дръжката в ръката на човек, толкова той е по-склонен да натиска повече и да придобие грешна техника за почистване.

Допълнителни функции

Electricheska chetka za zubiПри засилен лош дъх, може да изберете четка, която е с допълнитела повърхност за почистване на езика. Ако опазвате околната среда пък, може да изберете четка която е био разградима. В дръжката на някой четки може да има вградена по-малка, за почистване на брекети. Други пък имат вграден държач за интердентална четка.

Може да предпочетете електрическа пред ръчна четка. С нея усещането за чистота е по-пълно, но пък хилядите изчетквания в минута могат да нарушат емайла.

Винаги е по-добре да се използва ръчна четка за зъби. Най-правилното почистване на зъбите е с вертикални движения по всички повърхности на зъба.

Незабравяйте, че четката за зъби е само едно от средствата за подържане на устна хигиена. Правилното миене на зъби започва с използването на конец за зъби или интердентални четки, четка и паста за зъби, последвано от вода за уста.

Едно мнение за “Как да изберем правилната четка за зъби

  1. Връзка към: Брекети Six Month Smiles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки, за да ви предложи по-добро и полезно съдържание по време на Вашият престой. Продължавайки да използвате сайта, означава, че Вие се съгласявате с използването на бисквитките.